Nutribullet maakt gebruik van cookies, voor meer informatie klik hier. Sluiten X

Gezonde vetten vs. Ongezonde vetten

Gezonde vetten vs. Ongezonde vetten: wat je moet weten

 

Een vetarm dieet is gezond, toch? Ja en nee. Het hangt allemaal af van het type vet dat je binnenkrijgt. Onze maatschappij heeft ons het idee gegeven hoe minder vet het voedsel is, des te beter is. Ondertussen blijven voedingsproducenten voedingsmiddelen met weinig vet en vetvrije varianten produceren die sterk bewerkt zijn om met deze mentaliteit mee te gaan. Recente onderzoeken suggereren echter dat dit de verkeerde aanpak is.

Vet is een onbegrepen macronutriënt. Macronutriënten zoals eiwitten en koolhydraten worden wel in voeding geaccepteerd, maar voor vet wordt vaak gevreesd en afgekeurd. Dat is niet verwonderlijk. Dit komt omdat vet vaak gekoppeld is aan hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Te veel vet kan leiden tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Ons lichaam is afhankelijk van een bepaald type vet om te kunnen functioneren.

Vet is een rijke bron van energie. Het helpt bij de opname van voedingsstoffen, draagt bij aan de celstructuur, construeert hormonen en helpt ons een verzadigd gevoel te geven. Maar het hangt allemaal af van het soort vet en de ‘goede dingen’ worden niet gevonden in snelle of overdreven verwerkte voedingsmiddelen. De vetten die we regelmatig moeten consumeren zijn van nature voorkomende voedingsmiddelen die rijk zijn aan onverzadigde vetten. Dit zijn bijvoorbeeld avocado’s, oliën, noten, zaden en vis.

De vetten die we moeten elimineren uit ons eetpatroon zijn bepaalde verzadigde vetten en transvet. Verzadigd vet, dat vooral zit in dierlijke producten is gekoppeld aan hartziekten en obesitas. Transvet, ook vermeld als gedeeltelijk gehydrogeneerd vet, is vet met een chemische verandering om de houdbaarheid van verpakte voedingsmiddelen, zoals gebak en gefrituurd voedsel te verlengen. Transvet is schadelijker voor de gezondheid dan verzadigd vet.

Vetvrije versies van vetrijke voedingsmiddelen

In reactie op de angst voor vet, vooral waargenomen in de jaren ’80 en begin jaren ’90, maakten producenten vetvrije versies van veel voedingsproducten. In deze tijd stond er plotseling op elke plank in de supermarkt vetvrije kaas, ijs, koekjes en saladedressings. Om de smaak door het gebrek aan vet terug te krijgen voegen producenten een buitensporige hoeveelheid suiker toe. De suiker voegt meer calorieën toe, terwijl mensen dankzij het ‘vetvrije’ label denken dat zij goed eten.

Weg met deze verwarring

Hoeveel vet is teveel vet? Overmaat trans- en verzadigd vet is gekoppeld aan zwaarlijvigheid, verhoogde bloedcholesterolgehalte, hartziekte en beroerte. Voedingsmiddelen die onverzadigde vetten bevatten  bevorderen een gezond hart door het verlagen van ‘slechte’ LDL-cholesterol en het verhogen van ‘goede’ HDL-cholesterol. Het cholesterolniveau in je lichaam kan beïnvloed worden door de verschillende varianten van verzadigde vetten. Kokosolie bevat bijvoorbeeld plantaardig verzadigd vet en daarbij is aangetoond dat het ‘goede’ HDL-cholesterol verhoogd, terwijl verzadigde vetten in verwerkt gebak ‘slechte’ LDL cholesterol verhoogd. Om het risico op hart- en vaatziekten te beperken, is het belangrijk om te kijken naar de verhouding van LDL: HDL in plaats van de totale cholesterolcijfers.

Dus, wat moet je eten? Uiteindelijk komt het erop neer om slim om te gaan met de voedingsmiddelen die je koopt en consumeert. Hier zijn een paar suggesties:


Yoghurt: Kies yoghurt zonder toegevoegde suiker. Griekse yoghurt is ideaal om ook extra eiwitten binnen te krijgen. Voeg voor smaak vruchten of kaneel toe. Yoghurtijs klinkt misschien als een gezond alternatief voor ijs, maar meestal bevatten deze veel suiker om het vet te vervangen.

Salade dressing: Maak je eigen saladedressing met behulp van extra vierge olijfolie, azijn en verse kruiden. Als je dressing koopt, kies dan een volvette optie op basis van olijfolie en niet de varianten die toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen of kleurstoffen bevatten. Dressings gebaseerd op olijfolie helpen het lichaam vet oplosbare vitaminen op te nemen, zoals vitamine A en K, van de groenten in de salade.

Boter: Terwijl boter een verzadigd vet is, is het natuurlijk en dat is een betere keuze dan margarine (transvet). Gebruik het met mate .

Pindakaas  of notenboter: Pinda’s zou het enige ingrediënt in pindakaas moeten zijn en amandelen in amandelboter. Controleer de voedingsetiketten om ervoor te zorgen dat ze niet vol zitten met toegevoegde suikers en toegevoegde verzadigde of gehydrogeneerde vetten.

Eieren: Eieren worden niet langer verguisd en er is aangetoond dat het geen effect heeft op je cholesterol of hart- en vaatziekten. De dooier is de plek waar je gunstig vet en uitstekende B-vitamines vindt.

Avocado’s en olijven: Beide zijn rijk aan gezonde onverzadigde vetten en voedingsstoffen. Ze bevatten wel veel calorieën, dus matig gebruik is de sleutel.

Ons lichaam heeft eigenlijk gezonde en onverzadigde vetten nodig om voedingsstoffen op te nemen en celstructuur op te bouwen. Wat we moeten vermijden zijn bepaalde verzadigde vetten, transvetten en alles met een ‘vetvrij’ label. Door het nuttigen van gezonde vetten uit natuurlijk, onbewerkt voedsel kunt u ervoor zorgen dat uw lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om op koers te zijn/blijven naar een betere gewichtsbeheersing en gezondheid.

 

Bron: Nutriliving

Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends en recepten? Schrijf je dan rechts onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief.